A csapvízben lévő klór a barátunk, de....
Hatalmas találmány az Internet a hozzá kapcsolható okos eszközökkel, amelyek gyökeresen megváltoztatták az emberek életét.
Ez a mindennapjaink része és nagyra értékeljük, hogy együtt élhetünk velük.
Ezzel szemben van egy másik, óriási találmányunk, a biztonságos csapvíz, amit hajlamosak vagyunk alul értékelni
és nem sokat beszélünk róla.
Az emberiség óriási vívmánya, hogy hozzáférhetővé tette a biztonságos ivóvizet a háztartásokban,
és ezzel kiküszöbölhetővé tette a középkori járványok terjedését.
A csapvíz, a nagy találmányokhoz méltóan,
gyökeresen megváltoztatta az emberek életét, és nem is akárhogyan.
Mitől olyan nagy találmány a csapvíz?
- Biztonságos, mikrobiológiai szennyeződések jelenlététől mentes,
- egészséges.
- Környezetkímélő,
- olcsó.
- kényelmesen hozzáférhető.
A koronajárvány miatt kialakult közegészségügyi helyzet kapcsán is jó tudni, hogy hazánkban ma a csapvíz a legtöbbször
és legalaposabban ellenőrzött élelmiszer. Évente több mint 60 000 mintavétel történik és darabonként akár 60-100 paramétert is ellenőriznek.
Ráadásul nehéz bármilyen más élelmiszert találni, amelynek a minőségét ilyen jól szabályozzák a határozatok és a jogszabályok.
A fertőtlenített csapvíz
A huszadik század előtt a kolera, a tífuszos láz járványai világszerte szedték az áldozataikat.
A pusztító járványok egyik fő oka a mikrobiológiailag szennyezett kórokozó baktériumokat tartalmazó ívvíz volt.
Ennek ismeretében nem véletlen, és nem túlzás az emberiség egyik legnagyobb találmányának nevezni az ivóvíz fertőtlenítésének széleskörű bevezetését,
ami lehetővé tette, hogy biztonságos ivóvíz folyjon a csapból.
Ma Magyarországon a csapból biztonságos, az uniós szabályozásnak és a WHO ajánlásának megfelelő ivóvíz folyik,
ami többek között a klórnak is köszönhető.
A csapvízben lévő klór azonban kétélű fegyver!
A klór egyrészt fertőtlenítőként elpusztítja a vízben lévő kórokozókat, ami nagyszerű.
Másrészről viszont a klór kellemetlen szagúvá és élvezhetetlen ízűvé teszi a csapvizet, ami elég lehangoló.
Röviden pont erre a való a csapvízből finom, minőségi ivóvizet előállító víztisztító.
Nézzük egy kicsit hosszabban ezt a helyzetet!
Sokan nem isznak csapvizet, mert nem ízlik a klór a csapvízben és ezzel nehéz vitatkozni.
Hazánkban az élelmiszerbiztonságot jogszabályok és rendeletek széles köre garantálja. Ahogy minden más élelmiszernél,
úgy a legfontosabb élelmiszerünknél, az ivóvíznél, a csapvíznél is, találkozhatsz az előírásokkal, de talán fel sem tűnnek.
A kereskedelemben forgalmazott élelmiszereink az eltarthatóság, a fogyasztói elvárásoknak megfelelően adalékanyagokat tartalmaznak és biztonságos csomagolásban vannak.
A csomagoláson aztán feltüntetnek minden adalékanyagot, az előírások szerint.
Kár, hogy a csapvízen nem tüntetik fel a benne lévő adalékanyagokat és a csomagolás módját.
Ilyen, a csapvízben lévő adalékanyag a klór, ami az én felfogásomban egyrészt, tartósítószer, másrészt csomagoló anyag,
ami felelős azért, hogy biztonságban fogyasztható lehessen.
Az élelmiszereknél már megtanultuk az adalékanyagokkal és a csomagolóanyagokkal együtt élni úgy a csapvíznél is érdemes ugyan ezt tenni.
Ahogy az élelmiszereknél nem fogyasztjuk el a csomagoló anyagot, vagy figyelünk az adalékanyagokra, tartósítószerekre,
úgy a csapvíznél is hasonlóan kellene gondolkodnunk!
Az egészséges és korszerű táplálkozás alapja a megfelelő folyadékbevitel, tehát az nem kérdés, hogy vizet inni kell.
Természetesen még véletlenül sem szeretnélek lebeszélni a csapvízről és rábeszélni a palackozott vízre.
A palackozott vízről tudjuk
- irreálisan drága és
- borzasztóan környezetszennyező.
Erre való a csapvízből finom, minőségi vizet előállító víztisztító.
Ha nem vagy megelégve a csapvíz minőségével, ízével,
akkor sem kell lemondani a gazdaságos és környezetbarát csapvízről.
A finom, szinte forrásvíz minőségű csapvízről, az egészséges víz előnyeiről, a víztisztítókról, a
kedvezményekről és a 100% Wellnet Sikergaranciáról
a részleteket megtalálod itt!
Guzorán István
Ivóvíz tanácsadó