Mit tehetsz a szervezeted elsavasodása ellen?
Az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult korunk emberének az életvitele. A mindennapi stressz, a környezetszennyezés, és nem utolsó sorban a táplálkozásunk megváltozása jelentősen befolyásolja az egészségi állapotunkat. A legnagyobb horderejű változást a táplálkozásunkban kell keresnünk. Az egyre feldogozottabb, savasító élelmiszerek, többek között a cukor, a telített zsírsavak, a fehér kenyér rányomja a bélyegét a testünk sav-bázis egyensúlyára.
Korunk népbetegségévé vált a szervezet elsavasodása.
A szervezet elsavasodása és bizonyos betegség tünetek között ma már tudjuk,
hogy egyértelmű összefüggés mutatható ki.
Rögtön az elején le kell szögeznem, a gyomor savtermelése nem része a szervezet sav-bázis háztartásának.
Miért probléma az elsavasodás?
A szervezet folyadéktereinek vegyhatása /pH értéke/ áll a test sav-bázis egyensúlyának központjában. Ez egy igen érzékeny, egyensúlyra törekvő rendszer. Erre azért van szükség, mert
a pH bármilyen irányú megváltozása akadályozza, megnehezíti az enzimek megfelelő működését, a bonyolult, sejtszintű biokémiai folyamatokban.
Könnyen belátható, ha a sejtszinten rosszul működik a szervezet,
az kihatással van az egész test életfolyamatira.
Melyek a legszembetűnőbb tünetei az elsavasodásnak?
- Állandó fáradságérzet,
- emésztési panaszok,
- gyakori fejfájás,
- narancsbőr,
- gyenge immunrendszer.
Súlyosabb esetben előfordulhatnak ízületi problémák, izomgörcsök, álmosság, koncentrációs és alvás zavarok.
Hogyan áll a saját szervezetem az elsavasodás terén?
Ezt legkönnyebben a vizeleten keresztül tudjuk lemérni. Ez a mérés egyszerűen, otthon is elvégezhető. Nem kell hozzá más, mint egy pH méréshez használatos indikátorpapír.
A vizelet pH-jának mérésére kapható indikátorpapírok 5,4 és 7,4 közötti tartományban mérnek.
A megfelelő érték lenne a 7, de még normális, elfogadható tartozik, a 6,5 -6,8 közötti eredmény is.
Mi okozhatja az elsavasodást?
A leginkább gyakori okok a
- mozgáshiány,
- stressz,
- túl sok savképző élelmiszerek, italok,
- dohányzás,
- alkohol,
- kávé.
A lúgosítás hasznos az elsavasodott szervezet számára!
Szükség lehet lúgos tápanyagokban gazdag ételek segítségével ellensúlyozni a túlsavasodás káros következményeit.
Hogyan védekezhetsz az elsavasodás ellen?
A fentiekben említett, elsavasodást leginkább előidéző, gyakori okok csökkentésével, elhagyásával és megfelelő táplálkozással.
Lúgosító élelmiszerek:
- teljes őrlésű gabonafélék,
- általában a zöldségek,
- gyümölcsök,
- zöldbab, borsó,
- tojássárgája.
A felnőtt népesség jellemzően keveset mozog, stresszes életvitelt folytat és a magyar konyha húsban bővelkedő, savasító étrendjét követi. Mindez sajnos kedvez a szervezet elsavasodásának.
Már sokat teszel az elsavasodás ellen, ha az életviteledbe belecsempészed a lugosító italok, a tiszta víz rendszeres fogyasztását, ami
jótékonyan segíti a savasodás káros tüneteivel szembeni védekezésedet.
Vedd fel a kesztyűt az elsavasodás ellen lugosító italokkal!
Limonádé
A citrom természetes úton lúgosítja a vizet. A citrommal lúgosított víz elősegíti a test méregtelenítését és a savak közömbösítését.
Gyógynövény teák
A gyógynövényteákkal kiválóan egyensúlyba hozható a szervezeted pH -értéke. A legismertebb a zöld tea például gazdag antioxidánsokban, valamint közömbösíti a szabadgyököket. A gyógynövény teák kínálata szinte kimeríthetetlen.
Finom, tiszta víz
Mind a teákhoz, mind a limonádékhoz alapvetően fontos a tiszta víz, de önmagában is remek segítséget nyújt. Pozitív hatást gyakorol az emésztőszerveinkre, a vesékre, a szívre, de még a vérkeringésre is. A lugosítás szempontjából ajánlott reggel, éhgyomorra elfogyasztani 2-3 decilitert, egy pohárral, majd napközben, időközönként kortyolgatni.
Fontos lehet még, hogy étkezés előtt fél órával javasolt, de evés közben, vagy étkezés után közvetlenül nem tanácsos tisztított vizet kortyolni.
Ahogy a fentiekből kiderült, a megfelelő ivóvízfogyasztás segít megelőzni az elsavasodást, annak minden kellemetlen tünetével együtt, az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy pozitív változást hozz az életedbe.
BANÁLIS OKA LEHET ANNAK,
HA VALAKI MINDEZEK ELLENÉRE NEM ISZIK ELEGENDŐ VIZET!
Egyszerűen nem ízlik a csapvíz......
a palackozott víz meg
- irreálisan drága, és
- borzasztóan környezetszennyező.
Akkor sem kell lemondanod az elsavasodás megelőzésének egyik legfontosabb élelmiszeréről a vízről!
Ha finom víz folyik a csapból, könnyebb több vizet fogyasztanod,
ami elősegíti a szervezeted lugosítását,
az egészséges táplálkozás megfelelő folyadékbevitelét.
Ezzel könnyebben megy az elsavasodás mentes, egészséges életmódra átállnod,
így többet tehetsz az egészségedért!
A megoldás a finom ivóvizet előállító víztisztító,
ami gazdaságos, kényelmes és nem szennyezi a környezetet.
Nézd meg a legújabb, víz világnapja alkalmából meghirdetett akciós ajánlatot most, itt!
Guzorán István
ivóvíz tanácsadó
Wellnet
felhasznált irodalom:
Dr. Lelovics Zsuzsanna, kutató és klinikai dietetikus
Savasodás, lugosítás – a szakember szemével
patikamagazin.hu
Dr. Plósz János, gasztroenterelógus
Elsavasodás és a szervezet sav-bázis háztartása.
webbeteg.hu