Csapvíz a környezetbarát választás
Ha palackozott víz helyett csapvizet fogyasztunk,
egészségünk megóvása mellett sokat tehetünk a környezetvédelemért.
Az elmúlt években egyre fontosabb kérdés a természetvédelem. A legtöbben szeretnénk tenni valamit saját környezetünk megóvása érdekében,
azonban nem tudjuk, hol és hogyan kezdjünk hozzá az életmódváltáshoz úgy, hogy azzal ne borítsuk fel megszokott hétköznapi életünket, mindennapi rutinunkat.
Sokan nem is gondolnák azonban, hogy a változást a legapróbb törekvés is elősegítheti,
és akár napi pár pohár csapvíz elfogyasztásával is hozzájárulhatunk a környezet megóvásához.
Hogy hogyan? Most megmutatjuk!
A műanyag palack, környezetünk egyik legnagyobb ellensége
Napjaink egyik legfontosabb kérdése a környezetvédelem. Megrázóbbnál megrázóbb képeket láthatunk a tengereinkbe,
óceánjainkba kerülő műanyag-hulladék negatív hatásairól, az úszó szemétszigetekről és a pusztuló halakról,
valamint egyre többet hallhatunk a természetes vizekben folyamatosan növekvő mikroműanyag koncentrációjáról.
A helyzet sajnos egyre kilátástalanabb, és a kutatások szerint, amennyiben a hulladék a jelenlegi tempóban nő,
2050-re már több műanyag lesz a tengerekben, mint hal.
A szennyezés visszaszorítása érdekében rengeteg nagyvállalat próbálja visszafogni az egyszer használatos műanyagból készült termékek gyártását,
a folyamat egyelőre azonban gyerekcipőben jár.
A helyzetet pedig csak tovább súlyosbítja, hogy a palackozott vizek népszerűsége továbbra is töretlen.
Sőt, egyre jobban növekszik.
A palackoknak pedig rendkívül csekély mennyisége, nagyjából 20%-a kerül újrahasznosításra.
A maradék a szemétben végzi, melynek eredményeképp csak a Földközi-tengerbe percenként átlagosan 33.800 műanyag palack kerül.
Tisztított csapvíz palackba töltve: a hatalmas átverés
Nagyjából a kilencvenes évekre tehető hazánkban annak a tévhitnek az elterjedése, mely szerint a palackozott víz nem csak elegánsabb,
de egészségesebb módja is a napi folyadékbevitelnek, mint a csapvíz-fogyasztás.
Az igazság azonban az, hogy ezt már több, neves kutatókból álló csoport is megcáfolta, és rámutatott a tényre,
mely szerint egészségügyi szempontból nincs különbség a drága, palackozott vizek és a csapból folyó ivóvíz fogyasztása közt.
Sőt, az esetek 25%-ában a palackozott víz nem más, mint műanyag flakonba töltött, drágán eladott csapvíz.
Az ilyen módon értékesített víz természetesen átesik egy tisztítási metóduson,
mely során a sok esetben zavaros színt és kellemetlen szagot adó klórt eltüntetik belőle,
azonban ez a folyamat egy víztisztító segítségével otthon is könnyedén, olcsón,
és nem utolsó sorban sokkal környezettudatosabb módon elvégezhető.
Csapvízzel a környezetért
Az emberi test folyadékigénye nagyjából napi 2,5-3 literre tehető.
Abban az esetben, ha ezt palackozott vízzel szeretnénk fedezni, az átlagosan két flakon ásványvizet jelent.
Ez egy hét alatt a legjobb esetben is 14 flakon, ami nem csak pénztárcánk, de környezetünk számára is rendkívül megterhelő.
A vizes palackok többsége ugyanis polietilén-tereftalátból (PET) készül, mely könnyű, strapabíró és nem utolsó sorban sokoldalúan felhasználható.
Arról azonban már sokan megfeledkeznek, hogy a PET palackok újrahasznosíthatóak ugyan, ellenben lebomlásukra évszázadokig várhatunk.
Arról nem is beszélve, hogy a palackozottvíz-ipar évente nagyjából 50 millió hordó olajat használ fel a gyártás és a szállítás során,
egy tonna PET palack előállítása során pedig három tonna széndioxid termelődik és kerül a levegőbe.
Ez a környezeti terhelés pedig könnyedén kiváltható lenne azzal,
ha napi folyadékbevitelünket palackozott víz helyett óránként 1-1 pohár tisztított csapvízzel fedeznénk.
Ilyen módon egyszerre csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat és ráadásul a pénztárcánk is vastagabb marad a hónap végén.
Csapvíz, vagy palackozott víz?
A palackozott víz nem csak borzasztóan környezetszennyező, de irreálisan drága is!
Az ivóvíz körül eltöltött 25 éves tapasztalatomra támaszkodva azt gondolom, hogy a két ivóvíz között valójában a legnagyobb különbség az ár!
Míg egy másfél literes palackozott víz ára, márkától függően 55-150 Ft, és irány a csillagos ég,
addig ugyanennyi csapvíz ára 80 fillér és 1 forint között mozog.
Meggyőződésem, hogy ezt a 100 szoros árkülönbséget semmi sem indokolja.
A minőségi különbségek meg végképpen nem!
Kezdjük a csapvíz minőségével.
A magyarországi vezetékes vízforrások különböznek egymástól, de a szigorú szabványok biztosítják a csapvíz megfelelő minőségét.
Úgy készül a csapvíz, hogy a vízművek rendelkezésére álló vízforrásokból, jellemzően rétegvizekből (mélységi vizek)
és felszíni vizekből (folyók tavak) nyerik az alapanyagot, majd tisztítási technológiák felhasználásával kezelik a vizet.
Majd a legvégén a víz bakteriológiai tisztaságának érdekében klórral fertőtlenítik.
Elsősorban ez a klór felelős azért, hogy büdös, élvezhetetlen a csapvíz.
Tulajdonképpen erre való a víztisztító, ami finom, zamatos vizet állít elő a klóros csapvízből.
Összefoglalva elmondható,
A palackozott víz valójában nem más, mint a csapvíz alternatívája – legalább százszoros áron.
A palackozott víz és a víztisztítóval tisztított csapvíz között a lényegi különbség, csak az ár!
Ha nem vagy megelégve a csapvíz minőségével, ízével,
akkor sem kell lemondani a gazdaságos és környezetbarát csapvíz csodafegyverről
A finom, szinte forrásvíz minőségű csapvízről, az egészséges víz előnyeiről, a víztisztítókról, a
kedvezményekről és a 100% Wellnet Sikergaranciáról
a részleteket nézd meg a legújabb, akciós ajánlatot most, itt!
Guzorán István
ivóvíz tanácsadó