Ivóvízfogyasztásoddal a környezetet is védheted
Az egészséged megőrzése mellett segítheted a negatív környezeti hatások csökkentését is.
Létfontosságú, nélkülözhetetlen, pótolhatatlan – ezek a szavak egytől egyig tökéletesen leírják a víz szerepét az életünkben.
Az ivóvíz fogyasztása segít abban, hogy szervezetünk egészséges maradjon, és elkerüljük az olyan, komoly betegségeket,
melyeknek a dehidratáció a melegágyát jelenti.
Arra azonban sokan nem is gondolnak, hogy a vízfogyasztás nemcsak szervezetünknek, de környezetünknek is jót tesz.
Abban az esetben persze, ha jól csinálod.
Most megmutatjuk, miért nélkülözhetetlen a jó minőségű, megbízható forrásból származó ivóvíz fogyasztása mind tested,
mind pedig a bolygónk számára. A magunk módján hogyan csökkenthetjük az életünkre egyre nagyobb hatást gyakorló környezeti problémákat?
Palackozott víz és üdítők: az egészség és a környezet ellenségei
Többször is írtunk már erről a témáról, így csak nagyvonalakban szeretnénk felvázolni a lényeget.
A palackozott vízhez képest a csapvíz ökológiai és szénlábnyoma 300-szor kisebb. Ez legfőképp annak köszönhető,
hogy csapvíz fogyasztása során nem kell sem a csomagolásként használt műanyaghulladékkal,
sem pedig a szállítás során keletkező károsanyag-kibocsátással számolnunk.
De nem feltétlenül kell a palackozott vizet démonizálnunk. Ugyanígy említhetnénk bármely üdítőt,
melyet a boltok polcairól PET palackban vagy egyéb, nem lebomló csomagolásban emelünk le.
Az egyszerű csapvíz mindezekkel szemben nyerő alternatívát jelent, ha tudatos életmódról és a környezetünk megóvásáról van szó.
Éppen ezért, ha tehetjük, felfrissülés és hidratálás céljából mindig válasszuk a friss, tiszta vizet, amely a csapból folyik.
Azt, hogy a csapvíz fogyasztása mind az egészség, mind pedig a környezetünk szempontjából a legjobb döntést jelenti,
Dr. João Breda, a WHO Nem fertőző Betegségek Megelőzési és Ellenőrzési Hivatalának (NCD Iroda) vezetője is
megerősítette. Ahogy a szakértő fogalmazott:
„Az ivóvíz népszerűsítése számos előnnyel kecsegtet mind az egészség, mind a környezet szempontjából.
Nemcsak csökkentheti gyermekeink cukros italok fogyasztását, és csökkentheti a túlsúly és az elhízás kockázatát,
de segíthet megmenteni a bolygót, mivel csökkentjük a palackozott víz felhasználását, és ezáltal csökkenti a műanyag hulladékot és a szénlábnyomot."
Csapvízfogyasztási szokások Európában
Ha a csapvízfogyasztási szokásokról van szó, a WHO felmérései szerint az Európai Régió országai között nagy eltérések mutatkoznak,
és az összkép meglehetősen változatos mintákat mutat. A napi csapvíz bevitel legmagasabb aránya az észak-európai országokban figyelhető meg,
míg Közép- és Nyugat-Európa egyes országaiban az emberek általában kevesebb csapvizet fogyasztanak.
A felmérés szerint továbbá a városlakók általában kevesebb csapvizet isznak, és gyakrabban fordulnak a palackozott vízhez.
A legalacsonyabb fogyasztási arány az éttermekben jellemző, hiszen az Európai Régió számos városában
az ingyenes ivóvíz hiánya a kávézókban és éttermekben növeli leginkább a cukros italok vagy a palackozott víz vásárlásának esélyeit.
A kutatás rávilágít arra, hogy az éttermek mellett az iskolák, a munkahelyek, és az egészségügyi intézmények azok a helyek,
ahol mindenképp érdemes lenne a cukros üdítőitalok és a palackozott víz fogyasztásának mérséklését ösztönözni,
hiszen ezeken a helyeken a minőségi ivóvíz általában ingyenesen elérhető.
A tanulmány szerint viszont saját otthonában a legtöbb ember szívesebben fogyaszt csapvizet. Összességében pedig elmondható az,
hogy a legtöbb országban ennek legfőbb okát a magas szintű elérhetőség és a környezettudatos gondolkodás mellett leginkább a fogyasztással járó,
alacsony költségek jelentik.