Hogyan segíti a minőségi ivóvíz az emésztést?
Összegyűjtöttük és bemutatjuk a minőségi ivóvíz pozitív hatásait az egészséges emésztésre.
A vízfogyasztás nélkülözhetetlen az emberi test számára. Különösen fontos szerepet játszik az emésztés terén,
ami rendkívül fontos, hiszen az egészségtelen bélműködés szervezetünkre kihat. Sőt, rengeteg komoly,
egészségügyi probléma gyökere is lehet.
Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt is, miért érdemes az egészséges emésztés érdekében sok vizet fogyasztani,
illetve, hogy hogyan is támogatja a hidratáció az emésztés folyamatát.
Hogyan segíti a víz az emésztést?
Ha a víz emésztésben történő jelentős szerepéről beszélünk, a legtöbbünknek azonnal a beleinkben történő folyamatok jutnak eszébe.
A víz azonban az emésztési folyamat leelejétől a végéig fontos szerepet játszik a testünkben. Elég csak a nyál szerepére gondolnunk,
és máris megértjük, miért annyira fontos a rendszeres hidratálás.
A nyál több funkciót is ellát. Segít megnedvesíteni az ételt, ami megkönnyíti a rágást és a nyelést.
Ezenkívül pedig azon enzimek hordozója, amelyek rágás közben elindítják a zsírok és szénhidrátok kémiai lebontásának folyamatát.
A nyál egyik fő összetevője pedig nem más, mint a víz.
De hasonló a helyzet a gyomorban is. Amint az étel leér a nyelőcsövünkön, vizes gyomornedv segít a feldolgozásában.
Ez a gyomornedv szintén enzimeket tartalmaz, amelyek az elfogyasztott élelmiszerekben lévő fehérjéket és szénhidrátokat kisebb részekre bontják,
felkészítve őket a vékonybélbe való utazásra, ahol az élelmiszerek emésztésének nagy része történik.
Nedvességre van szükség továbbá a gyomor belsejét bevonó nyálka előállításához is, amely megvédi azt a túlságosan savas emésztőnedvektől.
Arról már nem is beszélve, hogy a dehidratált állapot székrekedéshez is vezethet. Ez főként annak köszönhető,
hogy a dehidratált állapot miatt a vastagbélből a kelleténél több víz szívódik fel. Ennek hatására a salakanyag haladása lelassul,
az ürülék pedig kiszárad és megkeményedik.
Hogyan tehető rendbe az egészségtelen emésztés?
Abban az esetben, ha az emésztésed az dehidratáció következtében rendetlenkedik, először is érdemes a hibát a táplálkozási szokásaid körül keresned.
Fontos a probiotikumok megfelelő mértékben történő fogyasztása, ezek segítik ugyanis a bélrendszer működése szempontjából hasznos baktériumok fejlődését.
De legalább ekkora jelentőséggel bír a prebiotikumok fogyasztása is, melyek olyan rostok, amiket az előbb említett,
jó baktériumok fogyasztanak el. Az erjesztett ételek, a rostok, a gyümölcsök és az alap élelmiszerek egyaránt hozzájárulnak az egészséges,
problémamentes bélműködés kialakításához.
De legalább ennyire fontos az ivóvíz fogyasztása is, hiszen a megfelelő folyadékbevitel hiányában testünk kiszárad,
szervezetünk ezáltal képtelen lesz megfelelő módon végezni a feladatát. Az ajánlott napi folyadékbevitel mennyisége életkortól,
testtömegtől és élethelyzettől függően is változó lehet, azonban alapvetően elmondható, hogy az egészéges,
felnőtt szervezetnek naponta legalább 2,5-3 liter vízre van szüksége, hogy elkerülhessük a kiszáradás negatív hatásait.
Szabad-e vizet inni étkezés közben?
Egy népszerű tévhit szerint, ha étkezés közben vizet fogyasztunk, az felhígítja a gyomorsavat,
ezáltal pedig az enzimek képtelenek lesznek megfelelően ellátni az emésztés feladatát.
Ez azonban egy 2004-es kutatás szerint alapvetően tévedés.
Igaz, hogy a túlzottan nagy mennyiségű folyadékfogyasztás étkezés közben nem ajánlott, ellenben,
ha megfelelő mennyiségűtiszta vizet fogyasztunk az étel mellé, az segít gyorsabbá és hatékonyabbá tenni az emésztési folyamatot.
Jó tudni!
Még mindig a legjobb, és legegészségesebb szomjóltó a víz.
A legtöbbször banális oka van, hogy az ivóvíz helyett a cukros üdítőkhöz nyúlunk.
Nem ízlik a csapvíz!
Ügyfeleink visszajelzései alapján azt mondhatom:
Ha a csapvízből finom, minőségi ivóvizet állítunk elő víztisztítóval, sokkal több fogy,
ami rendkívül egészséges.
A finom, minőségi csapvíz miatt könnyebb több vizet fogyasztanod, ami elősegíti a megfelelő folyadékbevitelt,
így könnyebb teljesítened a korszerű táplálkozás elvárásait.
Ha nem vagy megelégedve a csapvíz minőségével, ízével, nehezen megy a fogyasztása,
víztisztítóval akkor sem kell lemondani a gazdaságos és környezetbarát csapvízről.
A finom, minőségi csapvízről, az egészséges víz előnyeiről, a víztisztítókról, a
kedvezményekről és a 100% Wellnet Sikergaranciáról
a részleteket megtalálod a víztisztítóink leírásánál!
A megoldás a finom ivóvizet előállító víztisztító,
ami gazdaságos, kényelmes és a palackozott vizekkel ellentétben, nem szennyezi a környezetet.
Guzorán István
ivóvíz tanácsadó