A minőségi kávéhoz minőségi ivóvíz kell!
A víz minősége jelentősen befolyásolja az elkészült kávé minőségét.
Elegáns dolog jó minőségű kávét inni, de csúcsminőséget főzni egy profi környezetben sem egyszerű.
Otthon ez még különlegesebb kihívás. A kávé főzés eredménye sok tényezőtől függ és sajnos itt is érvényes a szabály,
a leggyengébb láncszem határozza meg a végeredményt.
Az alábbiakban bemutatjuk az otthoni, minőségi kávéfőzés alapjait.
Kíváncsi vagy, hogy egy profi barista hogyan oldja meg ezt a kihívást?
Apropó, ki a barista és miért hallgassunk rá?
A „barista” kifejezést az olasz kávé kultúrának köszönhetjük, mai szóhasználatban kávé készítőnek,
kávé mesternek nevezhetjük, olyan valaki, mint a boros szommelier.
Ért a kávékhoz, sőt az adottságoknak megfelelően csúcsminőségű kávét tud készíteni.
Csak látszólag egyszerű
Amikor a kávéházban megrendeled a kedvenc kávédat, a barista beteszi az őrleményt a profi,
előmelegített gépbe és lefőzi a kávét, úgy tűnik egyszerű a dolog. Akkor jönnek elő a kétségek,
ha ugyan ilyen profi környezetben nem a várt minőséget kapod.
Mitől függ akkor a kávé minősége?
Csak nagy vonalakban:
- a kávébab minőségétől /fajta, származási hely, évjárat, tárolás, stb./
- a víz minőségétől /frissesség, tisztaság, ph. szárazanyag tartalom/
- a kávégép /minőség, tisztaság/
- daráló /minőség, tisztaság/
- főzési idő /25-35 mp/
- a kávé tömörítése a főzőben.
Ezek a legfontosabb dolgok, amelyek emlékezetessé varázsolhatják a végeredményt.
Tehát a baristánknak feladtuk a leckét, készítsen csúcsminőségű kávét otthoni körülmények között,
és ezt a választ kaptuk.
A kávé olyan, mint a jó bor
Van fajtája, származási helye, évjárata, termelője, stb. Alapvetően azonban elmondható,
hogy a kereskedelemben jó minőségű kávébabok széles választéka kapható.
Vannak jó minőségű olasz márkák, amelyekből már jó eszpresszót lehet főzni.
Ezek általában különböző minőségű arabica-robuszta keverékek. Az igazán magas,
csúcsminőségű kávébabokat kávészaküzletekben kaphatóak.
A jó kávéhoz jó víz kell
Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a kávé jelentős része vízből van.
Ennek megfelelően a víz minősége jelentősen befolyásolja az elkészült kávé minőségét.
Egy profi kávézó környezetében műszerrel vizsgálják, és vízkezelő berendezésekkel alakítják a felhasznált vizet.
Általában mérik a víz keménységét, ph-ját, szárazanyag tartalmát, klór tartalmát.
A csapvizet semmiképpen nem engedik a főzőgépre kezeletlenül. Mi, otthoni körülmények között, vagy palackozott vizet,
/Ezt nem javasoljuk, kényelmetlen, irreálisan drága és rémesen környezetszennyező /vagy víztisztítóval tisztított vizet használhatunk.
A tatai baristánk azt mondja, hogy ettől a ponttól már csak elrontani lehet a jó kávét.
A jobb minőségű otthoni kávéfőzők már megközelítik a kávézókban használatos profi gépeket.
Talán csak a teljesítményükben van különbség. A fő szabályok azonban itt is érvényes.
A gép legyen tiszta, az őrlő kések legyenek élesek, és a kávé sűrűsége ne legyen túlságosan tömör.
Összefoglalva, mi kell a csúcsminőségű otthoni kávéhoz:
- Jó minőségű pörkölt kávébab.
- Jó minőségű, tiszta, semleges ízű víz. /erre való a csapvízből finom vizet előállító wellnet víztisztító/
- Tiszta, jó minőségű kávégép.
Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor garantáltan csúcsminőségű kávét fogyaszthatunk otthon is.
Jó tudni!
Ha nem vagy megelégedve a csapvíz minőségével, ízével,
víztisztítóval akkor sem kell lemondani a gazdaságos és környezetbarát csapvízről.
A finom, minőségi csapvízről, az egészséges víz előnyeiről, a víztisztítókról, a
kedvezményekről és a 100% Wellnet Sikergaranciáról
a részleteket megtalálod a víztisztítóink leírásánál!
A megoldás a finom ivóvizet előállító víztisztító,
ami gazdaságos, kényelmes és a palackozott vizekkel ellentétben, nem szennyezi a környezetet.
Guzorán István
ivóvíz tanácsadó