A víztisztításnak is van határa!
A víz a szervezetet vitalizáló egyedülálló folyadék, miközben tény, hogy a csapvízben lévő klórszármazékok
és egyéb vegyületek károsak lehetnek az egészségre. Törekedni kell tehát arra, hogy tiszta vizet fogyasszunk.
A kérdés az, hogy mennyire legyen tiszta a poharakba öntött víz.
Az elmúlt években többször lehetett olvasni az „agyontisztított”, desztillált vagy ioncserélt
vagy reverz ozmózissal előállított víz jótékonynak vélt hatásairól és a desztillált vizes diétákról.
Egyfajta divatként terjedt a desztillált víz fogyasztása, mondván, hogy az „pure” formában tartalmazza a vizet,
a kémiailag H2O-ként leírt vegyületet, mindenféle „sallangok”, sók, ionok és egyebek nélkül.
Megéri desztillált vizet inni?
A túlságosan tiszta víz is káros
Röviden pontot tehetünk a történet végére: a szakemberek között egyetértés van abban, hogy az a víz,
ami a vízen kívül más vegyületet, sókat, ionokat nem tartalmaz, hosszú távon fogyasztva káros az egészségre.
Vagyis a desztillálással, reverz ozmózissal vagy egyéb módon előállított vízzel kapcsolatban a legfőbb probléma az,
hogy az nem látja el a szervezetet azokkal az ionokkal, amik a vizelettel vagy az izzadással egészséges működés esetén távoznak a szervezetből.
Mi lesz a következmény?
Sóhiány, az elektrolitok egyensúlyának a megborulása. Ennek pedig életveszélyes következményei lehetnek.
A kalcium- vagy a magnéziumionok hiánya rányomja a bélyegét az izomműködésen túl a szívműködésre is,
és ezeknek az ionegyensúlyoknak megbomlása életveszélyes következményekkel járhat,
- izompanaszok léphetnek fel, szívritmuszavar jelentkezhet, hogy néhány példát említsünk.
Lehet ellenkezni, mondván, hogy a táplálékkal úgyis jutnak be sók, köztük magnézium, kálium, nátrium, kalcium stb. a szervezetbe.
Miért kellene, hogy a vízben is legyenek sók?
Hiába a vita.
A gyakorlat azt mutatja, hogyha valaki a folyadékbevitelét döntően vagy kizárólagosan desztillált vízzel akarja fedezni,
akkor a táplálkozás kevés a hiányosságok ellensúlyozására, és számolnia kell a negatív egészségügyi vonzatokkal.
Emellett igazolt, hogy a túlságosan megtisztított, ásványi anyagoktól mentes víz fogyasztása hosszú távon káros,
mivel az acidózishoz (a vér kémhatásának csökkenéséhez, kóros elsavanyodásához) vezethet.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is leszögezi azt, hogy a sóktól mentes (desztillált vagy reverz ozmózissal előállított vagy ioncserélt)
vizek ivása olyan alapvető ionok szervezetbeni egyensúlyának a megbomlását eredményezi,
azok szervezetbeni súlyos következményeivel együtt, mint a nátrium, kálium, kalcium, magnézium, cink vagy foszfor.
A víztisztításnak is van határa!
Sokan úgy érvelnek, hogy a desztillált víz baktériumtól mentes, és azért fogyasztják.
Nekik tudni kellene azt, hogy Magyarországon a csapvizek a klóros fertőtlenítés miatt mikrobiológiailag kifogástalan minőségűek, baktériumoktól mentesek.
Annak érdekében, hogy a fogyasztott víz a szervezet számára szükséges sókat is tartalmazza,
érdemes a desztillált vagy reverz ozmózissal előállított vizek helyett a „csupán” szakszerűen tisztított,
ásványi anyagokat a kellő mennyiségben tartalmazó ivóvizek mellett letenni a voksot.
Megfelel a csapvíz egy víztisztítóval kombinációban. Vagyis, nem kell túlzásokba esni ebben a tekintetben sem!
JÓ TUDNI!
A víz az egyik legjobb ásványi anyag forrás
A vízben oldott sók határozzák meg a víz ízét, élvezetei értékét, esetleges gyógyhatását.
Kémiai értelemben vett tiszta víz – amit csak vízmolekulák alkotnak - a természetben nem található.
Bármelyik természetes eredetű víz – így a forrásvizek, az ásványvizek és a csapvizek is - kevesebb vagy nagyobb számú kémiai összetevőt tartalmaznak.
A különféle sók kationjai (pl. nátrium, magnézium, vas, cink, molibdén) és anionjai (pl. klorid, hidrogénkarbonát) változatos
összetételben találhatók meg a vizekben.
Ezek a - vízben oldott állapotban található - sók határozzák meg a víz ízét, élvezeti értékét, pH-ját és keménységét,
valamint az esetleges gyógyhatását is.
A megfelelő folyadékbevitel mellett,
a vízben lévő ásványi anyagok is nagymértékben befolyásolják a fittséget, egészséget!
Egy felnőtt ember évente átlagosan 1000 liter (=1 m3) folyadékot iszik meg, és közben nem is gondol arra,
hogy ha ez a mennyiség vízből van,
akkor szinte észrevétlenül mintegy 1 kg-nyi kőzetnek megfelelő mennyiségű ásványi anyagot is elfogyaszt a vízzel együtt.
Ez korántsem jelent problémát, hiszen az elfogyasztott sók, ionok jelentős része a szervezet alapvető működéseihez elengedhetetlenül fontos.
ÉRDEMES MEGFONTOLNI
A megfelelő mennyiségű tísztított csapvíz elfogyasztása azonnal érezhető hatásként javítja a közérzetet,
emellett fokozza a szervezet ellenálló képességét és számos betegség kezelésében, megelőzésében szerepet játszik.
Sokszor banális oka van, hogy nem iszunk elegendő vizet.
Nem ízlik a csapvíz, a palackozott víz meg tudjuk, felejtős
- irreálisan drága,
- bosszantóan kényelmetlen és
- rettenetesen környezetszennyező.
Ha nem ízlik a csapvíz, akkor sem kell lemondani a legfontosabb élelmiszeredről a vízról!
Ha finom víz folyik a csapból, könnyebb több vizet fogyasztanod,
ami elősegíti az egészséges táplálkozás megfelelő folyadékbevitelét.
Ha nem vagy megelégve a csapvíz minőségével, ízével,
víztisztítóval akkor sem kell lemondani a gazdaságos és környezetbarát csapvízről.
A finom, szinte forrásvíz minőségű csapvízről, az egészséges víz előnyeiről, a víztisztítókról, a
kedvezményekről és a 100% Wellnet Sikergaranciáról
a részleteket megtalálod itt!
A megoldás a finom ivóvizet előállító víztisztító,
ami gazdaságos, kényelmes és nem szennyezi a környezetet.
Guzorán István
ivóvíz tanácsadó
Wellnet