Mennyi vizet fogyasztunk étkezésünkkel?
Tudod, mennyi vizet fogyasztasz el az étellel egy átlagos ebéd során,
és emellett mennyi vízre van szükséged az egészséges, napi folyadékbevitelhez?
A napi folyadékpótlás szempontjából nemcsak a vízfogyasztás fontos, de az is, hogy milyen ételeket eszünk.
A különböző ételek is rendelkeznek ugyanis folyadéktartalommal, melyek hozzájárulnak ahhoz,
hogy elkerüljük a kiszáradást és szervezetünk egészségesen működhessen.
De mennyi víz kerül a szervezetünkbe a napi étkezések során abban az esetben, ha átlagosan egészséges étrenden élünk,
és mennyi az a mennyiség, melyet továbbra is fontos, hogy testünk számára friss ivóvíz formájában biztosítsunk?
Ebben a bejegyzésben röviden annak fogunk utána járni, hogy mennyi az étkezéssel,
és mennyi az ivóvíz formájában testünk számára szükséges vízmennyiség.
Napi szükségletünk egyötöde: ennyit fedezhet az egészséges táplálkozás
Az, hogy milyen minőségű ételeket fogyasztunk, nagyban meghatározza azt, milyen szervezetünk hidratáltsági szintje.
Összességében azonban elmondható, hogy az ételeken keresztül szervezetünkbe jutó víz mennyisége
a napi folyadékigény 20 százalékát képes fedezni. Abban az esetben persze, ha relatíve kiegyensúlyozottan étkezünk.
Ez azt jelenti, hogy amennyire lehet, próbáljuk kerülni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Helyettük a friss főtt ételekre koncentrálunk
és rendszeresen fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket is. Ezek közül érdemes olyanokat választani, mint az uborka,
a zeller, a saláta, a paradicsom vagy épp a görögdinnye. Hiszen ezek vízben és vitaminokban egyaránt gazdag táplálékot jelentenek a szervezet számára.
De az olyan ételek, mint a levesek vagy krémlevesek is hozzájárulnak ahhoz, hogy hatékonyan kerüljük el a dehidratációt,
hiszen ezeknek szintén magas a folyadéktartalma.
Érdemes tudni azonban, az igazán minőségi ételek elkészítéséhez pedig a tökéletes alapanyagok mellett
a jó minőségű ivóvíz is fontos, hiszen testünk nemcsak a mennyiséget, de a minőséget is értékeli!
Ne feledkezzünk meg a vízfogyasztásról sem
Fontos tudni, hogy a megfelelő étrend sem képes helyettesíteni a vízfogyasztást.
A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett tehát továbbra is fontos az, hogy életkorunknak, testsúlyunknak
és napi aktivitásunknak megfelelő mennyiség vizet fogyasszunk.
A megfelelő táplálkozás mellett ugyanis a friss ivóvíz is az egészséges életmód szerves részét jelenti.
Már csak azért is, mert testünk tömegének több mint fele vízből áll, a megfelelő hidratáltsági szintnek pedig szerveink megfelelő működésétől kezdve,
egészen a jó közérzetig mindenben fontos szerepe van.
Az egészséges mindennapokhoz szükséges vízmennyiség változó, éppen ezért érdemes mindig odafigyelni a kiszáradás baljós előjeleire.
Ha pedig ezeket szeretnénk elkerülni, a számunkra szükséges folyadékbevitel kiszámítására akár különböző,
ingyenesen használható applikációkat is alkalmazhatunk.
Érdekesség: mennyi víz szükséges bizonyos ételek előállításához?
Csak érdekességképp említenénk meg az úgynevezett vízlábnyomot. A vízlábnyom azt jelenti,
hogy egy adott étel előállításához mennyi víz felhasználására van szükség addig,
amíg az egy gazdaságból vagy üzemből eljut a háztartásunkig.
Ez a szám a legmagasabb a húsételek, főként a marhahús esetében. Ahhoz ugyanis, hogy nagyjából fél kiló marhahús az asztalunkra kerüljön,
körül belül 6200 liter víz szükséges. Ez a szám elképesztően magas, és a Future 4 Wildlife szerint nagyjából harmincszorosa a brokkoli vízlábnyomának,
melynek 100 grammos adagjához hozzávetőlegesen 50 liter vízre van szükség.
Abban az esetben, ha nemcsak egészségesen, de környezettudatosan is szeretnénk élni,
érdemes odafigyelni az általunk fogyasztott ételek víztartalma mellett azok vízlábnyomára is,
hiszen a nagy vízlábnyomú élelmiszerek fogyasztásának csökkentése segíthet az egyre nagyobb problémát jelentő,
világszintű vízhiány kezelésében.
JÓ TUDNI
Azt ne felejtsd el, hogy az ivóvíz a legfontosabb élelmiszerünk.
Ha sikerül megfelelő mennyiséget elfogyasztani belőle, akkor az rendkívül jó hatással van a szervezetedre,
ami érezhető változással is jár.
Ügyfeleink visszajelzései alapján azt mondhatom:
Ha finom víz folyik a csapból, könnyebb több vizet fogyasztanod,
ami elősegíti a megfelelő folyadékbevitelt, az újévi fogadalmad sikerét.
Ha nem vagy megelégedve a csapvíz minőségével, ízével, nehezen megy a fogyasztása,
víztisztítóval akkor sem kell lemondani a gazdaságos és környezetbarát csapvízről.
A finom, minőségi csapvízről, az egészséges víz előnyeiről, a víztisztítókról, a
kedvezményekről és a 100% Wellnet Sikergaranciáról
a részleteket megtalálod itt!
A megoldás a finom ivóvizet előállító víztisztító,
ami gazdaságos, kényelmes és nem szennyezi a környezetet.
Guzorán István
ivóvíz tanácsadó